Zeer oude stok van een sjamaan gevonden in Finland

Datum: 30 juni 2021

Bron: Livescience.com

In een meer in het zuidwesten van Finland hebben archeologen een heel bijzondere ontdekking gedaan. Ze hebben een hele oude houten stok gevonden in de vorm van een slang. De archeologen die gespecialiseerd zijn in meren en moerassen konden hun ogen niet geloven. “Ik heb al veel gevonden, maar hier kreeg ik koude rillingen van”, zegt Satu Koivisto, een van de archeologen.

De stok is 53 centimeter lang en uit één stuk hout gesneden. De stok is 4.400 jaar oud. Hij is gesneden in de vorm van een adder.  Hij is zo bijzonder omdat de archeologen denken dat de stok van een sjamaan is geweest. In het noorden van Finland wonen de Sami, een heel oud volk dat al heel lang in Scandinavië en Rusland woont. Heel vroeger waren dit ook ‘animisten’. Zij trokken door het land achter de rendierkuddes aan.

Men denkt dat de stok van een sjamaan is geweest en dat deze geofferd is aan de goden. Slangen waren heel belangrijk in de mythologie van de Sami en zij geloofden dat de sjamaan een shapeshifter was en kon veranderen in een adder.