Orka s vallen zeilschepen aan in de straat van Gibraltar

Bron: LiveScience.com

Datum: 19 mei 2023

In Europa hebben orka’s drie boten aangevallen. Experts vragen zich nu af waarom?

Wetenschappers denken dat een eerste orka een boot heeft aangevallen nadat hij verwond is. En ze denken ook dat dit gedrag zich aan het verspreiden is door ‘sociaal leren’. De derde boot werd aangevallen voor de Spaanse kust nabij Gibraltar. Een grote orka viel de boot aan samen met twee kleinere orka’s. Daarbij leek het alsof de kleinere dieren de grote orka ‘imiteerden’, vertelde de schipper. “De grote orka ramde de zijkant van mijn boot. En met wat vertraging deden de kleine orka’s hetzelfde.”

De Spaanse kustwacht redde de schipper en sleepte de boot naar een haven, waar de boot alsnog zonk.

Twee dagen eerder was ook een zeilschip aangevallen door orka’s. “Een moeder orka leerde haar kind hoe het tegen het roer van het schip moest rammen. Het leek er echt op dat ze het hem aan het leren was”, aldus de zeiler.

De aanvallen in de Straat van Gibraltar begonnen in mei 2020 en lijken steeds vaker voor te komen. De aanvallen lijken ook op elkaar. De orka’s rammen het roer en als de boot tot stilstand is gekomen, vertrekken ze weer, maar er zijn ook gevallen van boten die door de aanvallen zijn gezonken.

Wetenschappers denken nu dat er een vrouwelijke orka, White Gladys, gewond is geraakt of in ieder geval veel pijn heeft gekregen na een aanvaring met een boot en dat daardoor er meer agressieve aanvallen zijn gekomen. Men sluit echter ook niet uit dat het een soort spel is. Men weet het niet zeker, maar het is wel verontrustend. In ieder geval wordt het goed in de gaten gehouden omdat het gedrag gevaar op kan leveren voor mens en dier.