Orang-oetan behandelt eigen wond

Datum: 2-5-2024

Bron: NOS.nl

Een volwassen orang-oetan op het eiland Sumatra (behoort tot Indonesië) heeft ‘doktertje gespeeld’. Ja echt! Wetenschappers op het eiland hebben gezien hoe de grote mensaap bladeren fijnkauwde, het sap van de bladeren op de wond smeerde (als een soort jodium) en toen de bladeren zelf op de wonde legde (als een pleister).

Rakus, zo hebben de wetenschappers hem genoemd, had waarschijnlijk gevochten en zo een wond aan zijn gezicht opgelopen. De plant die hij gebruikte, akar kuning, is bekend om zijn ontsmettende en ontstekingsremmende werking. Wetenschappers zagen dat hij de bladeren en het sap echt precies op de wond aanbracht. Dat deed hij meerdere keren en de wond was na een aantal dagen genezen.

Het is overigens niet de eerste keer dat dergelijk gedrag bij apen werd gezien. Sterker nog ‘zelf-medicatie’ (jezelf behandelen voor een wond of ziekte) met bijvoorbeeld planten is al vaker waargenomen bij chimpansees, bij andere zoogdieren, maar ook bij vogels, reptielen en insecten. Maar als jullie de twee modules Dieren denken hebben doorgenomen, staan jullie daar niet meer van te kijken!