Slim of hoogbegaafd

Misschien ben je hoogbegaafd en misschien ook niet. Maakt helemaal niet uit. We willen je wel een paar dingen uitleggen. Misschien herken je er wel iets van.

Wat is slim?

De een is slimmer dan de ander, misschien vervelend, maar het is niet anders. Maar wat is slim eigenlijk? En hoe meet je dat? We noemen iemand slim als hij of zij intelligent is.

Wat is dat intelligentie? Dat heeft te maken met hoe goed je problemen kunt oplossen, hoe goed je de juiste beslissingen kunt nemen, hoe goed je nieuwe dingen kunt leren, maar ook kunt toepassen in nieuwe situaties.  Ook heeft het te maken met hoe goed je nieuwe dingen kunt bedenken en hoe goed je logisch kunt denken (als 1 en 2 waar zijn, dan kan ik beredeneren dat drie ook waar is of juist niet).

Niet iedereen is even intelligent en niet iedereen is op dezelfde manier intelligent.

Al heel lang hebben wetenschappers geprobeerd om intelligentie te meten en uit te drukken in een getal: het IQ. En daar zit meteen een probleem. Dat getal is een ander soort getal dan bijvoorbeeld hoe lang je bent. Dit getal is namelijk wisselend en afhankelijk van allerlei dingen. We zeggen dan: er zit een foutmarge in. Er kan van alles mee aan de hand zijn.

Je IQ wordt gemeten met een IQ-test. Misschien heb je dat al eens moeten doen. Het probleem is nu dat hoe goed je die IQ-test maakt niet alleen afhangt van hoe slim je bent. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je niet lekker bent, of gestrest omdat je ruzie hebt gehad, of verdrietig omdat je hond dood is gegaan, of gewoon heel erg zenuwachtig omdat je degene die de test afneemt niet goed begrijpt en je het toch echt heel goed wilt doen. En dan kan het zomaar zijn dat je gemeten IQ lager is dan eigenlijk zou moeten. Een van de bekendste wetenschappers op het gebied van intelligentietesten zegt daarover: als je iemand twaalf keer test, kan er twaalf keer iets anders uitkomen. (Alan S. Kaufman, IQ-tests 101, p.3). 

Wat is hoogbegaafd?

Als je nu heel slim bent, noem je dat ook wel hoogbegaafd. Je hebt dan een IQ van ongeveer 130 of hoger. Maar: denk aan het vorige stukje. Als jouw IQ-test (veel) lager is wil dat niet zeggen dat je niet hoogbegaafd kan zijn.

Wij vinden hoogbegaafd trouwens geen fijn woord. Wij praten liever over ‘denkmensen’. ‘Hoogbegaafd’ klinkt alsof je beter bent dan anderen en alsof je alles maar moet kunnen. Nou nee dus! En kunnen slimme mensen dan geen domme dingen doen? Ja natuurlijk wel! Als je heel slim bent betekent dat totaal niet dat je alles begrijpt of alles kunt. Hoogbegaafden lopen vaak tegen problemen aan. Rotsblokken die op hun weg liggen, noemen wij dat. Niet altijd hoor. Er zijn ook denkmensen die fluitend door hun schooltijd heen gaan. Lekker hoge scores halen, vrienden hebben en gaan studeren.

Maar er zijn er ook veel bij wie het helemaal niet zo soepel verloopt. Die helemaal niet zo’n goede scores halen, die een gruwelijke hekel hebben aan moeten, die het lastig vinden om vrienden te maken, die ontzettend bang zijn om fouten te maken en daarom blokkeren of een kort lontje hebben. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden te geven. Voor nog meer informatie over hoogbegaafdheid kun je altijd een kijkje nemen op de website van La Luna (https://www.laluna-maastricht.nl). 

Terug naar Info leerlingen