La Luna

Bij La Luna coachen we al jaren hoogbegaafde kinderen, jongeren en volwassenen. Hoogbegaafde mensen denken en voelen op een andere manier. Als zij niet goed begeleid worden, kunnen ze vastlopen op sociaal-emotioneel gebied, maar ook op leergebied. Het is enorm belangrijk dat ze inzicht krijgen in hun eigen denkproces en leerproces. En dat ze zich bewust worden van de invloed van hun eigen gedrag op dat van anderen. Wij leren hoogbegaafden hun eigen valkuilen te herkennen, te doorbreken en regisseur te worden van hun eigen denk- en leerproces. 

Hoogbegaafde kinderen die vastgelopen zijn, kunnen dit op verschillende manieren uiten. Bij deze kinderen zien we diverse soorten ‘overlevingsgedrag’. Overlevingsgedrag is gedrag dat eigenlijk niet bij het kind past en dat het ontwikkelt omdat het zich onbegrepen en onveilig voelt. Typische voorbeelden van overlevingsgedrag bij hoogbegaafden zijn: druk en ongeremd of juist heel erg teruggetrokken, dominant, boos, brutaal, extreem angstig, arrogant, te braaf, clownesk, zeer faalangstig en zelfs dwangmatig. 
Hoogbegaafde kinderen met 'overlevingsgedrag' zijn niet in balans en ze voelen zich vaak somber, hoewel je dat niet altijd aan ze kunt zien. Als het probleemgedrag wel gezien wordt, wordt het vaak niet als overlevingsgedrag gesignaleerd en wordt het kind als probleemkind weggezet.

Overlevingsgedrag is lastig te doorbreken. De fout die door velen wordt gemaakt, is dat men het gedrag op zich aan probeert te pakken. Door te focussen op het probleemgedrag van een hoogbegaafde en niet te kijken naar de oorzaak van dit gedrag, pakt men de kern van het probleem niet aan. Sterker nog, door het overlevingsgedrag centraal te stellen wordt een kind vaak fout gediagnosticeerd. De angsten verworden tot angststoornis, te druk gedrag wordt ADHD en teruggetrokken gedrag wordt als ‘autisme’ gediagnosticeerd.

Bij La Luna zijn we gespecialiseerd om dit overlevingsgedrag te signaleren en te doorbreken. 

Wil je meer weten over onze werkwijze, neem dan een kijkje op https://www.laluna-maastricht.nl
Heel veel informatie over hoogbegaafdheid en over onze filosofie en werkwijze vind je in het boek ‘Paul, ons hoogbegaafde wonderkind’, van Laura Groebbé. 

Terug naar Over ons