Amerikaanse dierentuin vaccineert dieren

Datum: 3 juli ’21

Bron: NOS.nl

Net als heel veel andere besmettelijke virussen is ook het coronavirus naar alle waarschijnlijkheid ontstaan in dieren. Je noemt een ziekte die kan overspringen van een dier op een mens een zoönose. Naast corona zijn er nog meer ziektes die van een dier overgebracht kunnen worden naar een mens. Denk aan de ziekte van Lyme (door teken) en hondsdolheid (door honden, vossen of vleermuizen).

Toen corona net ontdekt was, waren er nog heel veel dingen onduidelijk. Wat we bijvoorbeeld niet wisten is de vraag of dieren ook corona konden krijgen. Maar in 2020 kwamen de eerste meldingen vanuit Hongkong dat er honden waren besmet met het coronavirus en vanaf dat moment werden dieren ook getest. Ook zij kregen een wattenstaafje in hun neus!

Het werd dus snel duidelijk dat mensen, maar ook dieren beschermd moesten worden tegen dit virus. Terwijl onderzoekers over mensen-vaccins nadachten, zochten andere onderzoekers naar dieren-vaccins. Hoewel het virus hetzelfde is, moest het vaccin wel aangepast worden voor de dieren en ook dat is nu klaar voor gebruik.

De dierentuin in Oakland (Verenigde Staten) is als een van de eerste dierentuinen begonnen met het inenten van de dieren. Tot nu toe waren er in de dierentuin strenge regels om de dieren te beschermen. Nu kunnen verzorgers iets makkelijker en geruster voor de dieren zorgen en kan het publiek ook weer wat dichter bij komen.  

Zou jij het nu aandurven om de tijger een knuffel te geven, of hou je toch liever 1,5 meter afstand?

Foto: Todd Dailey - originally posted to Flickr as Oakland Zoo Trip 2008, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/