Zindelijkheidstraining voor kalfjes: goed voor het milieu

Datum: 14 september 2021

Bron: The Guardian

Koeien poepen en plassen wat af. In koeienpoep en -plas zitten een aantal stoffen die slecht zijn voor de grond, voor het grondwater en voor de lucht, kortom voor het milieu. Boerderijen met veel koeien zijn daarom echte vervuilers. Wetenschappers hebben daarom een ‘mooloo’ (koeien-wc) bedacht: een speciaal stuk in de stal waar de poep en de plas opgevangen en ‘gereinigd’ kan worden. Alleen, hoe krijg je die koeien op dat toilet? Nou, net als bij peuters: trainen. 

“Koeien zijn best slim, net als heel veel andere dieren”, zegt Jan Holbein, een Duitse dierenpsycholoog, “En ze kunnen veel leren. Dus waarom zouden ze niet kunnen leren naar het toilet te gaan?” Dat gingen ze dus proberen. Zestien kalfjes werden getraind via een system van beloningen en hele lichte straffen om op een speciale plek te plassen. Als ze op de goede plek plasten kregen ze iets lekkers als ze dat op de verkeerde plek deden kregen ze een hele korte koude douche.

Binnen een paar weken, gingen 11 van de 16 kalfjes keurig naar het toilet. De andere vijf hadden een paar lessen extra nodig. De volgende stap is om ze er ook te leren poepen op een aparte plek. En dan moet de cursus natuurlijk nog naar alle boerderijen. Werk aan de winkel!