Ook krabben en kreeften lijden pijn

Datum: 23 november 2021

Bron: NOS.nl

Uit onderzoek dat de Britse overheid heeft laten doen, blijkt dat dieren zoals krabben, kreeften en octopussen pijn ervaren. Van andere dieren was dit al bekend, maar nu is er dus ook 'sterk wetenschappelijk bewijs' dat deze meer 'eenvoudige' dieren dit ook doen. Krabben, kreeften en octopussen lijken veel minder op mensen dan bijvoorbeeld zoogdieren en daarom dacht men dat deze dieren wellicht geen gevoel hebben. Klopt niet dus!

De Britse onderzoekers hebben meer dan 300 studies gelezen en daaruit bleek dat de hersenen en zenuwstelsel van deze dieren net als ons zenuwstelsel op pijn reageren. Ze worden vanaf nu opgenomen in de dierenbeschermingswet in Groot-Brittannië. Dit is belangrijk omdat deze dieren vaak gegeten worden. De manier waarop ze worden gedood is omstreden. Door ze in de dierenbeschermingswet op te nemen moet er vanaf nu rekening worden gehouden met het gevoel van de dieren. 

In Nederland is dat tot nu toe niet zo, maar dierenbeschermingsorganisaties zoals Wakker Dier en de Dierenbescherming willen dat ook Nederland hier stappen in gaat zetten. De Nederlandse overheid zegt het Britse onderzoek te gaan bestuderen.