Ook bijen hebben een alarmroep voor vijanden

Datum: 12 november 2021

Bron: Livescience.com

In Kunnen Dieren Denken hebben jullie geleerd dat verschillende dieren elkaar waarschuwen bij naderend gevaar. Zoogdieren zoals vervets, Dianameerkatten en prairiehonden gebruiken verschillende soorten alarmroepen voor verschillende soorten vijanden. Onderzoekers van Aziatische honingbijen hebben nu ontdekt dat deze bijen iets dergelijks doen als ze hun ergste vijanden bespeuren.  

Aziatische honingbijen zijn als de dood voor de reuzenhoornaar, een grote soort wesp die wanneer ze in een groep aanvalt een hele kolonie bijen kan uitmoorden. Athans ze vermoorden de volwassen bijen en de jonge bijen worden aan de jonge hoornaars gevoerd. Geen wonder dat de bijen alles uit de kast halen om deze griezels tegen te houden.

Het was al bekend dat de bijen poep verzamelen en deze rond de ingang van hun nesten smeren. Hiermee proberen ze de hoornaars af te schrikken. Het blijkt echter nu ook dat ze het op een gillen zetten als ze een hoornaar spotten. Met hele hoge en snelle geluiden proberen ze elkaar te waarschuwen. Nu maken bijen altijd geluid, dat weet je wanneer je bij een bijenkast staat. Maar deze bijen hebben een speciaal geluid voor hun aartsvijanden. Geen wonder.