Met kauwgum Covid-19 te lijf?

Datum: 3 december ’21

Bron: Sciencedaily.com

Een kauwgum kauwen om Covid te voorkomen? Klinkt als een grap, maar dat is het niet. Wetenschappers werken aan een kauwgum op basis van planteneiwitten die de virusdeeltjes in je speeksel 'uitschakelen'. Virussen, waaronder het coronavirus, vermeerderen zich in de speekselklieren. Speekselklieren zitten in je hele mondholte en deze zorgen ervoor dat je mondholte vochtig blijft en dat je voedsel makkelijker verteert.

Omdat de virusdeeltjes zich in de speekselklieren vermenigvuldigen ben je zo besmettelijk wanneer je hoest, niest of hard praat. De virusdeeltjes kunnen zich dan via druppeltjes in de lucht verspreiden. De kauwgum die men nu ontwikkelt kan de virusdeeltjes in de mond uitschakelen, ze zijn dan niet meer besmettelijk als ze uitgehoest worden.

Vaccinaties helpen mensen niet erg ziek te worden, maar als iemand Covid-19 krijgt is hij wel nog besmettelijk. Deze kauwgum zou een extra veiligheid kunnen betekenen. De makers van de kauwgum waren bezig met het ontwikkelen van kauwgum die tandplak tegen gaat, toen ze het idee kregen voor de anti-Covid gum. Ze wachten nu op toestemming om hun kauwgum te gaan testen met een groep mensen. Ze denken dat de gum handig zou zijn als aanvulling op andere maatregelen die het verspreiden van het virus moeten helpen voorkomen.