Ook quarantaine en social-distancing bij bijen

Datum: 29-10-2021

Bron: de Volkskrant

Vanwege Corona moeten mensen afstand houden en soms zelfs in quarantaine gaan. Misschien ken jij ook mensen die in quarantaine moesten of misschien jij zelf wel? Maar wij zijn niet de enigen, wetenschappers hebben ontdekt dat verschillende dieren ook afstand van elkaar houden als er een ziekte of schimmel in een groep voorkomt.

In bijenkolonies komen soms varroamijten voor die de werksters heel erg kunnen aantasten. De bijen die in- en uitvliegen blijven dan heel dicht bij de ingang, waar ze met hun dans (dit wordt uitgelegd in Dieren denken deel 1) aangeven waar nectar te vinden is. Ze blijven zo ver mogelijk van de koningin om de mijten zo niet over te dragen. Maar een Italiaanse onderzoeker heeft ook ontdekt dat bijen in de korf elkaar juist meer voedsel brengen en elkaar ‘poetsen’ om de mijten weg te halen. Dus het lijkt er op dat bijen ook verschillende manieren hebben om met ziekte om te gaan.

Bij andere diersoorten zien we vergelijkbaar gedrag. Soms gaan geïnfecteerde mieren op eigen houtje het nest verlaten om de anderen niet aan te steken. Ze offeren zich op om de kolonie te redden. Bij vampiervleermuizen zien wetenschappers juist dat ze bloedpakketjes naar zieke soortgenoten brengen. Dat lijkt wel op fruitmandjes die wij naar zieken brengen.