Is deze Schotse man een Pict?

Datum: 6 december 2021

Bron: Livescience.com/news

In het dorpje Blair Atholl, een uurtje rijden ten noorden van de Schotse stad Stirling (bekend van de slag om Stirling Bridge, zie Braveheart 1 en 2) werd in 1985 een graf gevonden. Het skelet dat in het graf begraven was, werd onderzocht en archeologen dachten dat het stamt uit de tijd tussen 400 en 600 na Chr.

Het skelet dat de ‘Blair Atholl man’ werd genoemd is in de afgelopen jaren uitgebreid onderzocht. Er zijn nu namelijk meer technieken voorhanden om onderzoek te doen, die men toen nog niet had. Met die nieuwe technieken hebben ze kunnen ontdekken dat hij de dingen at die in de vroege middeleeuwen algemeen waren: varken, vis en watervogels. Ook ontdekten de wetenschappers dat hij waarschijnlijk opgroeide aan de Schotse kust en niet in het gebied (in het midden van Schotland) waar hij is gestorven.

Want men echter graag had willen weten, of de man behoorde tot de Picten, is niet te zeggen. Hij komt oorspronkelijk niet uit Pictisch gebied, maar hij woonde er wel en is begraven op de manier waarop de Picten hun doden begroeven.

Tot slot heeft men zijn gezicht weten te reconstrueren en hij was een stevige, stoere kerel. Kijk maar naar de foto.