Krijgen de Schotse heksen gratie?

Datum: 21 januari 2022

Bron: NRC

Een Schotse advocate is een campagne gestart om te zorgen dat Schotse vrouwen die vroeger als heks zijn veroordeeld gratie krijgen. Gratie verlenen wil zeggen dat het parlement of het staatshoofd de straf die de 'heksen'  vroeger hebben gekregen weer intrekken. De campagne is overgenomen door een lid van het Schots parlement. Zij gaat een wetsvoorstel indienen om aan het parlement te vragen de gratie te regelen.

Net als in veel andere landen werden ook in Schotland veel vooral vrouwen als heks veroordeeld. Vooral de Schotse koning James VI (1567-1625) van Schotland was hier heel fanatiek in. Hij dacht dat heksen met duistere magie stormen opriepen om zijn schepen te laten zinken, omdat ze er op tegen zouden zijn dat hij met een Deense vrouw wilde trouwen (NRC).In totaal werden er van de 16e tot de 18e eeuw zo'n vierduizend mensen veroordeeld. 

De advocate, Claire Mitchell, begon een website "Witches of Scotland" om aandacht te vragen voor al die onterecht veroordeelde vrouwen, maar ze wil ook aandacht vragen voor de vele vrouwen die nu nog steeds is Afrikaanse landen als 'heks' worden weggezet.

Als het wetsvoorstel wordt aangenomen zal de Schotse premier, ook een vrouw, tijdens internationale vrouwendag de gratie uitspreken en haar excuses aanbieden. We komen hier op terug.