Datum: 31-1-2021
Bron: www.sciencenewsforstudents.org/www.trouw.nl
De naakte molrat graaft tunnels onder de grond en kan niet veel zien. Daarom is zijn gehoor ontzettend belangrijk. Ze maken hele vreemde geluiden; ze tjilpen, grommen, piepen en krijsen. De Duitse neurowetenschapper Alison Barker heeft ontdekt dat deze knaagdieren ontzettend sociaal zijn en hun geluiden gebruiken om te `praten’ met andere molratten uit hun eigen groep.
Molratten leven in het wild in Afrika. Daar is niet veel voedsel dus is het belangrijk dat ze samenwerken. Ze leven in grote kolonies die lijken op hoe bijen en mieren leven. Een molratten kolonie is eigenlijk één grote familie waar een koningin de baas is. Er zijn soldaten en arbeiders die samenwerken om hun eigen kolonie te beschermen en indringers aan te vallen. Een kolonie bestaat uit 20 tot wel 300 dieren. Hun ondergrondse territorium kan zo groot zijn als zes voetbalvelden. Ze kunnen ook heel oud worden voor zulke kleine beestjes; wel 35 jaar!
Toen Barker de geluidjes ging bestuderen ontdekte ze dat molratten heel erg reageren op de geluiden uit hun eigen kolonie en dat ze anders reageerden op geluiden van vreemde molratten. Zo lijkt het dus wel of ze vrienden en vijanden kunnen onderscheiden door een eigen dialect.
Barker vroeg zich af of het dialect is aangeleerd of aangeboren. Een paar pups werden van de ene naar de andere kolonie gebracht en ze ontdekte dat deze pups het dialect overnamen. Ze ontdekte dat de koningin van de kolonie de taal bepaalt. Toen een koningin dood ging ontdekte Barker dat er geen gemeenschappelijke taal meer was en dat alle molratten op hun eigen manier gingen piepen. Pas toen er een nieuwe koningin kwam ontstond weer een gemeenschappelijk dialect, gebaseerd op het gepiep van de koningin. Ze leerden dus echt plat praten!