Nieuw malaria-vaccin veelbelovend!

Datum: 27-4-2021

Bron: Trouw

Edward Jenner is de uitvinder van het vaccineren. In micro-organismen deel 2 kom je hem uitgebreid tegen. Vaccinaties staan sowieso in de belangstelling nu. En er is weer een nieuw vaccin in aantocht. Een vaccin tegen malaria. Het Jenner-instituut van de universiteit van Oxford in Groot-Brittannië heeft een veelbelovend vaccin tegen malaria ontwikkeld. Het heeft al  een grote test doorstaan waarbij jonge kinderen werden ingeënt in Afrika. Het vaccin bleek goed te werken.

Volgens malaria-deskundige Bart Knols (die je ook tegenkomt in micro-organismen) zegt: "Het is geen stapje in de strijd tegen malaria, maar een stap. Normaal gesproken ben ik niet zo gauw enthousiast, maar nu wel, dit is goed nieuws.”

Het Oxford R21-vaccin gaat nu de volgende testfase in. Dan wordt het bij grotere groepen mensen getest. Dan zie je ook meer over bijwerkingen die kunnen optreden. De directeur van het Jenner-instituut, dat ook het AstraZeneca vaccin tegen Covid-19 ontwikkelde, zegt dat ze haast gaan maken. Hij wil het zo snel mogelijk inzetbaar maken. En dat is belangrijk, want er zijn door de lockdowns minder muggen-netten verspreid en men is bang dat het aantal zieken zal gaan toenemen. Doorwerken maar daar bij het Jenner-instituut!