Kinderen maakten ook rotstekeningen

Datum: 22 maart 2022

Bron: NRC Handelsblad

In Het Oude Museum hebben we rotstekeningen besproken. Een deel van deze tekeningen bestaat uit afdrukken van handen, meestal van rode oker. Onderzoekers zijn een heleboel van deze handafdrukken gaan meten, en wat blijkt? Een deel van deze afdrukken zijn gemaakt door kinderhanden! Kinderhanden die tussen de 40.000 en 12.000 jaar geleden hun afdrukken op de rotsmuren zetten.

Onderzoekers hebben zo’n 250 afdrukken gemeten en daar waren zelfs hele kleintjes bij. Men denkt dat die van peuters waren. Er zijn ook andere aanwijzingen dat er kinderen waren in de grotten. Wij hebben in de module de grotten van Chauvet besproken en in die grot loopt een spoor van hele kleine voetjes.

Waarom waren kinderen betrokken bij de ‘kunst’? Dat is natuurlijk niet met zekerheid te zeggen. Men weet niet wat de afdrukken precies waren, maar het was wel een uiting van de cultuur van de mensen die er leefden. En blijkbaar wilden deze mensen die cultuur ook al aan hun kinderen leren. Of zouden ze gewoon lekker aan het vingerverven zijn?