Ook vissen kunnen rekenen

Datum: april 2022

Bron: Sciencedaily.com

Dat vissen bijvoorbeeld drie van vier kunnen onderscheiden wisten we al. Nou ikzelf niet, maar wetenschappers wel. Maar wetenschappers van de universiteit van Bonn in Duitsland hebben ontdekt dat in ieder geval twee soorten vissen, Cichliden en pijlstaartroggen, eenvoudige sommen kunnen maken.

Hoe hebben ze dat nu kunnen onderzoeken? Ze deden dat met een methode die al bij bijen is gebruikt (die kunnen het ook!). Ze lieten de vissen eerst een afbeelding met aantal gekleurde blokjes zien. Als de blokjes blauw waren, moesten ze er een bijtellen, als ze geel waren, moesten ze er een afhalen. Vervolgens kregen ze twee nieuwe afbeeldingen te zien. Als ze naar de afbeelding met het goede aantal blokjes zwommen kregen ze iets te eten. Als ze naar de afbeelding met het foute aantal blokjes zwommen kregen ze niets. Zo leerden ze na een tijdje dat blauw ‘erbij’ betekent en geel ‘eraf’.

Dan kregen de vissen een aantal nieuwe sommen voorgeschoteld en die bleken ze net zo goed te kunnen maken als de ‘oefensommen’. De mevrouw die de proeven heeft gedaan zegt hierover dat het nog maar eens duidelijk is dat wij mensen ‘eenvoudige’ dieren zoals vissen meestal onderschatten. Ze kunnen vaak veel meer dan wij denken.