Plantjes kunnen groeien in maangrond

Datum: 12 mei, 2022

Bron: Sciencedaily.com

Gaan we in de toekomst boeren op de Maan? Of op Mars? Het eerste hele kleine stapje is gezet. Onderzoekers hebben een plantje opgekweekt in maangrond. Oude maangrond ook nog. Daarvoor hebben ze jaren bij de NASA moeten smeken, maar eindelijk mocht het.

De Apollo maanmissies, waarmee de eerste mannen naar de Maan werden gebracht, brachten onder andere hele kleine hoeveelheden maangrond mee. De grond is eigendom van de NASA (de Amerikaanse ruimte organisatie). Je kunt je voorstellen dat iedereen wel iets met die grond wil doen. De onderzoekers waar we het nu over hebben wilden dat ook. Ze hebben gedurende 11 jaar aan de NASA gevraagd of ze een beetje grond mochten lenen. Om plantjes in te kweken. Eindelijk mocht het.

Ze kregen echter wel maar een paar theelepels grond. Dus maakten ze een superklein plantenkasje met superkleine bloempotjes. Daar deden ze de maangrond in, een beetje water en wat voedingsstoffen. En een zaadje van een zandraket, een soort onkruid dat lekker groeit en overal voorkomt. Dat wil zeggen dat het in heel veel soorten omstandigheden kan groeien. Een sterke plant dus. En ja hoor. De zandraket deed het ook in maangrond. De plantjes hadden wel meer moeite dan in gewone aarde. Ze groeiden langzamer en bleven kleiner. Er zal op de maan dan ook nog wel wat moeten gebeuren voordat er echt aardappels groeien.

De onderzoekers zouden graag door gaan met hun experimenten. Of de NASA dat goedvindt? Misschien moeten ze even wachten tot een volgende maanmissie. Die staat op het programma voor 2024.