Katten parasiet maakt wolven tot alfa

Datum: 24 november 2022

Bron: Nature.com

Een bekende parasiet die veel bij katten voorkomt, Toxoplasma gondii, heeft een bijzonder effect in wolven. Zo blijkt uit een onderzoek dat is gedaan in Yellowstone Park in de Verenigde Staten. Wolven die geïnfecteerd zijn met deze parasiet blijken vaker dan andere wolven hun roedel aan te voeren als alfa-man.

Onderzoek heeft al eerder laten zien dat de parasiet bij sommige soorten dieren deze minder angstig maakt. Zo werden geïnfecteerde ratten minder bang voor katten. Dit lijkt heel vreemd maar voor de parasiet is het logisch. Deze kan zich namelijk alleen voortplanten in een kattenlichaam. Minder angstige ratten worden eerder opgegeten door een kat en zo komt de parasiet vanzelf in het kattenlichaam terecht.

Bij wolven blijkt de parasiet nog een extra effect te hebben. Geïnfecteerde wolven durven meer en gaan er ook meer op uit. Dit heeft vaak tot gevolg dat deze wolven alfa-wolf worden en hun roedel aanvoeren.

Het onderzoeksteam onderzocht 256 bloedmonsters van 229 wolven. En het bleek dat de geïnfecteerde wolven vaker hun ouderlijke roedel verlieten om zelf een roedel te stichten en maar liefst 46 keer vaker roedelleider werden. Wat een kattenparasiet al niet kan doen in een wolf.