Oudste fossiele hersenen ontdekt

Datum: 2 februari 2023

Bron: CNN

Wetenschappers van een Engelse en een Amerikaanse universiteit hebben een prachtige ontdekking gedaan. Toen ze een scan maakten van een fossiele vis van 319 miljoen jaar oud, zagen ze op de scan iets wat verdacht veel op kleine hersenen leek.

De vis is een uitgestorven soort: Coccocephalus wildi. En er is maar één fossiel van, ooit gevonden in een oude kolenmijn in Engeland. Vandaar dat men er zeer voorzichtig mee omging en de vis in een CT scan bestudeerd werd.

“We hadden dit niet verwacht, we moesten even goed kijken voordat we wisten dat het hersenen waren”, zegt een van de onderzoekers. De hersenen van deze vis lijken niet zozeer op die van andere gelijksoortige vissen, maar veel meer op de hersenen van andere gewervelde dieren zoals amfibieën, reptielen, vogels en zoogdieren.  

“Onze kennis van de evolutie van de hersenen is natuurlijk afhankelijk van de fossielen die we vinden en dit fossiel vult een gat in onze kennis”, legt de onderzoeker uit. “Meestal worden hersenen niet goed bewaard, omdat het zacht weefsel is. Het is dus heel bijzonder dat we zulke oude hersenen hebben kunnen bestuderen.”