DNA van de Picten leeft voort in Groot-Brittannië

Bron: LiveScience.com

Datum: April 2023

In Braveheart komen we de Picten tegen. Die werden zo genoemd omdat ze hun lichaam beschilderden. Men weet maar heel weinig van deze mensen die in het noorden van Groot-Brittannië woonden. Onderzoekers hebben nu botten onderzocht die gevonden werden op oude begraafplaatsen van de Picten en ze hebben daar DNA (genetisch materiaal) uit kunnen halen.

Archeologen vonden deze oude overblijfselen op de Orkney-eilanden en hebben ze bestudeerd met behulp van speciale technieken. Door het DNA in de botten te analyseren, ontdekten ze dat de Picten voor een deel ander DNA hadden dan andere mensen in het gebied.  Ze zijn dus misschien ooit van het vasteland naar Schotland verhuisd of ze hadden contact met mensen van het vasteland. 

De onderzoekers ontdekten ook dat een deel van het DNA van de Picten nog steeds te vinden is mensen in Groot-Brittannië. Hun cultuur is dus verdwenen, maar het DNA niet. Dit onderzoek toont aan dat het bestuderen van DNA ons kan helpen meer te leren over de geschiedenis van oude volkeren en hoe ze verbonden zijn met de mensen die vandaag de dag leven.