Denisova mensen leefden in Taiwan

Fossiel laat zien dat Denisovamens in Taiwan leefde

Bron: https://www.science.org

Datum: 11 april 2025

 
In 2008 vond amateur-fossielenjager Kun-Yu Tsai een oud kaakbot op een antiekmarkt in Taiwan. Het fossiel was gevonden door vissers in de Penghu-zeestraat en leek menselijk, maar anders dan moderne kaken.

In 2024 ontdekten wetenschappers via eiwitanalyse dat het kaakbot toebehoorde aan een Denisovamens – een uitgestorven mensensoort verwant aan Neanderthalers.
Dit is bijzonder omdat eerder alleen Denisova fossielen zijn gevonden op koude, hooggelegen plekken (Siberië en Tibet). Deze vondst toont dat Denisovamensen ook in warme, tropische gebieden leefden.


Omdat het warme klimaat DNA afbreekt, gebruikten onderzoekers oude eiwitten uit het bot om de soort vast te stellen. Deze eiwitten bleken sterk overeen te komen met bekende Denisova-eiwitten. Onderzoek van een kies wees uit dat het individu een man was, net als bij alle andere Denisova fossielen waarbij het geslacht is vastgesteld.
Het is onduidelijk hoe oud het fossiel precies is, omdat het niet in de grond gevonden werd. Het kan tussen de 10.000 en 200.000 jaar oud zijn.


De ontdekking kan ertoe leiden dat musea oude fossielen opnieuw gaan bekijken, omdat er mogelijk nog onbekende Denisova fossielen in collecties liggen.
Deze vondst helpt wetenschappers beter te begrijpen waar Denisovanen leefden en waar ze mogelijk contact hadden met Neanderthalers en moderne mensen.