Zeldzaam Romeins legerkamp ontdekt in Nederland buiten grens van het Rijk
Bron: Livescience.com
Datum: 28 juni 2025
In de Veluwe, nabij Hoog Buurlo, hebben archeologen een zeldzaam Romeins legerkamp ontdekt, voorbij de noordgrens van het Romeinse Rijk. Het kamp, vermoedelijk een tijdelijk marskamp, werd gevonden dankzij een computermodel ontwikkeld door archeologiestudent Jens Goeree (Saxion Hogeschool), in het kader van het onderzoeksproject Constructing the Limes, geleid door de Universiteit Utrecht.
Het kamp, slechts het vierde tijdelijke Romeinse kamp dat ooit in Nederland is gevonden, ligt buiten de officiële grens van het Romeinse Rijk – de Neder-Germaanse Limes – en toont aan dat Romeinse troepen actief waren in gebieden die formeel buiten hun rijk vielen. “Dit laat zien dat de Romeinen de Limes niet als harde grens zagen,” aldus projectleider en universitair hoofddocent Saskia Stevens.
Het fort, ongeveer 3,6 hectare groot en typisch rechthoekig met afgeronde hoeken, bevatte een V-vormige gracht en een aarden wal. Slechts enkele vondsten zijn gedaan, waaronder een fragment van Romeinse wapenrusting. Op basis hiervan wordt het kamp gedateerd in de tweede eeuw na Christus.
Het project werpt nieuw licht op de Romeinse aanwezigheid in Noord-Nederland en de interactie met lokale stammen zoals de Frisii, die onder meer koeienhuiden als belasting betaalden en soldaten leverden aan het Romeinse leger.